ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΣΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΔΗ

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΒΟΤΑΝΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ






Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Η ρίζα και οι σπόροι του φυτού δρουν ως αντισπασμωδικό, αρωματικό, άφυσο, εφιδρωτικό, διουρητικό, εμμηναγωγό, αποχρεμπτικό, διεγερτικό, στομαχικό, τονωτικό. Γενικά δρα εναντίον όλων των φαινομένων της ατονίας του πεπτικού συστήματος και των νευρικών πονοκεφάλων. Έχει επίσης ιδιότητες αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές. Χρησιμοποιείται ακόμη ως καρδιοτονωτικό και ως ευεργετικό για τα μάτια. Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται για θεραπεία βρογχικού άσθματος, καταρροή, βήχα και δυσπεψία.

Σε εξωτερική χρήση το χρησιμοποιούν υπό μορφή πομάδας για καταπραϋντικές εντριβές, σε περιπτώσεις ρευματισμού, αρθρίτιδας και παθήσεων του δέρματος.

Τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται υπό μορφή καταπλάσματος σε περιπτώσεις μωλώπων αλλά όταν ξεραθεί το φυτό, τα φύλλα χάνουν την χρησιμότητά τους για καταπλάσματα. Σε εσωτερική χρήση δίνουμε το αφέψημα κατά της ξινίλας του στομαχιού, κατά της δυσπεψίας, κατά του βήχα, σε περιπτώσεις ανορεξίας, ελκών του στομάχου, ενώ συντελεί στην απόχρεμψη.

Είναι λιγότερο πλούσιο σε δραστικά συστατικά από την Α. Archangelica και είναι λιγότερο δραστική από αυτήν.

Παρασκευή και δοσολογία:

Παρασκευάζεται ως αφέψημα. Ρίχνουμε μία κουταλιά του καφέ άνθη και φύλλα ή και σπέρματα σε ένα φλιτζάνι νερό και βράζουμε για 10 λεπτά. Πίνουμε μέχρι δύο φορές την ημέρα. Υπό μορφή σκόνης της ρίζας, χρησιμοποιείται δύο φορές την ημέρα, σε ποσότητα  μιας πρέζας, με την ίδια ποσότητα νερού ως βραστάρι.

Προφυλάξεις:

Μεγάλες δόσεις του φυτού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το κεντρικό νευρικό σύστημα και επιβαρύνει την υπέρταση και τις λειτουργίες της καρδιάς και της αναπνοής. Το φυτό μοιάζει με το δηλητηριώδες κώνειο η ρίζα του οποίου είναι βολβώδης  και θέλει προσοχή να μην γίνει μπέρδεμα μεταξύ των δύο βοτάνων. Δεν ενδείκνυται για τις εγκύους και τους διαβητικούς. Όταν κάνουμε καταπλάσματα το δέρμα γίνεται φωτοευαίσθητο και χρειάζεται προσοχή.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου (Χειρουργός οδοντίατρος)

ΤΙΜΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ (75γρ.) : 2,5 ευρώ