ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ΣΕ ΟΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΔΗ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

ΒΟΤΑΝΑ

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ



Συστατικά της Σπιρουλίνας

Η σπιρουλίνα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αποτελεί πηγή βιοχημικού οργανικού σιδήρου και ως τροφή, δεν είναι καθόλου τοξική. Περιέχει πρωτείνες, λιπίδια, σάκχαρα, βιταμίνες Β1, Β5, Β6, Ε, Α, C, β-καροτένιο, σίδηρο, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως ψευδάργυρος, χαλκός και μαγγάνιο, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, και φυσικά χλωροφύλλη. Είναι επίσης, πλούσια πηγή μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου και σελήνιου.
Το 65% με 71% της σπιρουλίνας είναι πλήρης πρωτεΐνη. Επιπρόσθετα είναι από τις λίγες φυτικές πηγές που προμηθεύουν στον οργανισμό μας βιταμίνη B12, αν και σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι περιέχει χημικά ανάλογα της Β12.
Η σπιρουλίνα μας προμηθεύει επίσης υψηλές συγκεντρώσεις και άλλων διατροφικών στοιχείων όπως: αμινοξέα, οργανικά μέταλλα και μικροστοιχεία, χρωστικές ουσίες, συμπλέγματα φυτικών σακχάρων και ενζύμων, όλα στην πλέον αφομοιώσιμη μορφή.
Η σπιρουλίνα ανήκει στην κατηγορία των μπλεπράσινων αλγών εξαιτίας δύο χρωστικών ουσιών που υπάρχουν στην κυτταρική δομή της: της χλωροφύλλης (πράσινη) και της φυκοκυανίνης (μπλε).
Η ικανότητά της να φύεται σε ένα περιβάλλον αλκαλικό (8-11pH) και θερμό (32-45οC) εξασφαλίζει τέτοιες αγνές συνθήκες ανάπτυξης, ώστε να θεωρείται μία από τις πλέον καθαρές και φυσικώς αποστειρωμένες τροφές της φύσης.
Αλλά ας έρθουμε πιο αναλυτικά στην διατροφική της ανάλυση. Όπως είπαμε, η σπιρουλίνα παρέχει 65-71% πρωτεΐνες, οι οποίες είναι πλήρους βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχουν και τα οχτώ βασικά αμινοξέα στις απαραίτητες αναλογίες.
Επιπρόσθετα, η σπιρουλίνα προμηθεύει δέκα από τα δώδεκα μη βασικά αμινοξέα (δηλαδή αμινοξέα που το σώμα έχει τη δυνατότητα να συνθέσει από τα βασικά αμινοξέα). Αυτά είναι: αλανίνη (5.82%), αργινίνη (5.98%), ασπαρτικό οξύ (6.34%), κυστεΐνη (0.67%), γλουταμινικό οξύ (8.94%), γλυκίνη (3.5%), ιστιδίνη (1.08%), προλίνη (2.97%), σερίνη (4.00%), τυροσίνη (4.60%).
Από απόψεως μετάλλων, η σπιρουλίνα παρέχει στον οργανισμό αφθονία οργανικών μετάλλων.
Η σπιρουλίνα μας προμηθεύει με μέταλλα και ιχνοστοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας όπως κάλιο (15.400mg/kg), ασβέστιο (1.315mg/kg), ψευδάργυρο (39mg/kg), μαγνήσιο (1.915mg/kg), μαγγάνιο (25mg/kg), σελήνιο (0.40ppm), σίδηρο (580 mg/kg), φώσφορο (8.942 mg/kg) κ.α.
Ο σίδηρος που περιέχει η σπιρουλίνα, σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές σιδήρου, είναι υψηλής βιοδιαθεσιμότητας για το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα.
Από απόψεως βιταμινών, η σπιρουλίνα είναι μια πολύ καλή πηγή φυσικών καροτενοειδών όπως βήτα καροτίνης, κρυπτοξανθίνης, ξανθοφύλλης, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης κ.τ.λ.
Ακόμη, παρέχει σημαντικής σπουδαιότητας βιταμίνες όπως Β6, βιοτίνη, Β12, Β5, φολικό οξύ, ινοσιτόλη, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, βιταμίνη Ε και Κ.
Η σπιρουλίνα όπως προαναφέραμε είναι πλούσια σε φυσικές χρωστικές ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιοχημεία της ζωής. Από αυτές τις χρωστικές ουσίες η πιο σημαντική είναι η χλωροφύλλη. Η χλωροφύλλη είναι το ‘πράσινο αίμα’ των φυτών με δομή παρόμοια με την αιμοσφαιρίνη του αίματος.
Είναι χρήσιμη για τη δόμηση υγιούς αίματος, για την ομαλή έκκριση των γαστρικών οξέων και για την πρόληψη και καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Η χλωροφύλλη επίσης έχει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, επουλωτικές και αναζωογονητικές για τον οργανισμό ιδιότητες.
Η χρωστική που δίνει μπλε απόχρωση στη σπιρουλίνα είναι η φυκοκυανίνη, για την οποία πιστεύεται ότι βοηθάει στην ομαλή ηπατική λειτουργία.
Περιέχει 5% λιπαρά χωρίς καθόλου χοληστερόλη, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται με τη μορφή των απαραίτητων ω-6 και ω-3 λιπαρών οξέων και ένα θειικό πολυσακχαρίτη, τη σπιρουλάνη, που είναι ιδιαίτερα πολύτιμος για την υγεία μας. Παρ΄όλα τα όσα πολύτιμα συστατικά περιέχει, μία κουταλιά της σούπας σπιρουλίνα, έχει μόνο 20 θερμίδες και 1,7 γρ. υδατανθράκων.
Πηγή : http://enallaktikidrasi.com/2017/04/spirulina-fuki-xilies-farmakeutikes-idiotites/
ΤΙΜΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ : 3 ευρώ (100 γρ.)